03_DSC04665_02
03_DSCF2304
Vzletišče

Gozd

Vzletišče Gozd je eno najbolj urejenih vzletišč v Sloveniji. Zaradi lokalnih vremenskih razmer je tudi eno najbolj letljivih. Leži na nadmorski višini 926 m in je enostavno dostopno (5 min peš s parkirišča). Vzletišče je zelo primerno za šolanje jadralnih padalcev. Izkušenim pilotom pa omogoča večurno jadranje v termiki po bližnji in daljni okolici. Beležijo mnogo preletov, od 20 pa tja do 250 km.

Južno od vzletišča je letenje zaradi bližine mednarodnega letališča Jožeta Pučnika Ljubljana omejeno na 300 m nad terenom, proti vzhodu, severu in zahodu pa lahko letite na nadmorski višini 2900 m.

Vzletišče

Gozd

Vzletišče Gozd je eno najbolj urejenih vzletišč v Sloveniji. Zaradi lokalnih vremenskih razmer je eno najbolj letljivih vzletišč v Sloveniji. Leži na nadmorski višini 926 m in je enostavno dostopno (5 min peš s parkirišča). Vzletišče je zelo primerno za šolanje jadralnih padalcev. Izkušenim pilotom pa omogoča večurno jadranje v termiki po bližnji in daljni okolici. Beležijo mnogo preletov, od 20 pa tja do 250 km.

Južno od vzletišča je letenje zaradi bližine mednarodnega letališča Jožeta Pučnika Ljubljana omejeno na 300 m nad terenom, proti vzhodu, severu in zahodu pa lahko letite na nadmorski višini 2900 m.

1.

Lokacija

Vzletišče se nahaja 5 minut hoje od asfaltirane ceste. V navigacijo vnesite naslednje koordinate:

2.

Vremenske postaje

Preden se odločite za letenje z vzletišča Gozd, preverite podatke, ki jih 24 ur na dan pridobiva vremenska postaja Gozd (hitrost splošnega vetra in hitrost sunkov vetra, smer vetra in temperaturo). Lahko tudi pokličete na spodnjo telefonsko številko, ki je avtomatski odzivnik postaje. Vir podatkov je Skytech.

3.

Pristanek

Pristanek se nahaja na obronku gozda ob lokalni cesti med zaselkoma Senično in Novake na nadmorski višini 460 m. Dostop do pristajalnega mesta je dokaj enostaven. Ko zapustimo avtocesto na izhodu Kranj zahod, nadaljujemo vožnjo v smeri Kokrica  ̶ Golnik, nato pa pred vasjo Senično zavijemo levo proti zaselku Novake. Vetrna vreča na pristajalnem mestu nas vodi in pripelje do parkirišča.

V bližnji okolici ni daljnovodov ali kakšnih drugih motečih ovir, zato je pristajanje na določenem travniku dokaj enostavno. Manjša vzpetina nad pristajalnim mestom omogoča začetno šolanje jadralnih padalcev. 

V sodelovanju z ...